Noen enkle grep som lar barna hjelpe til mer i hverdagen

Å få barna til å hjelpe til litt mer i hverdagen er et vanlig ønske i mange barnefamilier. Barn og ungdommer som hjelper til med enkle oppgaver vil selvfølgelig avlaste foreldrene, men det handler også om å skape en følelse av mestring – i tillegg til å legge til rette for at barna lærer hvordan de skal bidra til et felles mål. Det finnes ingen snarveier til hvordan du får til dette, men små belønninger og merking med navnelapper kan være en begynnelse i noen situasjoner.

Begynn med små enkle grep i hverdagen

Å gjøre ting selv dreier seg ikke om å gi ordre, dele ut mange oppgaver eller stille en rekke krav helt fra ung alder. I stort har barn et ønske om å hjelpe til og gjøre ting selv, så det handler egentlig mest om å legge til rette for og oppmuntre eksisterende adferd.

  • Et enkelt eksempel kan være sortering av klær. Med navnelapper er det enkelt for barnet å gjenkjenne egne klær, husk på å velge et design med for eksempel et symbol i tillegg til navnet.
  • Å ta med egne tallerken, bestikk og glass fra bordet er noe selv små barn kan gjøre selv, husk på å oppmuntre slik adferd. Kanskje er gulvet dekket av matrester etterpå, men hovedpoenget er at barnet gjorde det selv.

Belønninger eller ikke belønninger?

Belønninger er et komplekst tema, med delte meninger når det gjelder hvor effektive de egentlig er. Det kan være relevant å sammenligne med hvordan lønn selvfølgelig er en motiverende faktor for voksne i arbeidslivet, men samtidig bare en del av et større bilde.

Det er viktig at barnet ikke forventer seg en belønning for absolutt alle oppgaver i hverdagen, men samtidig kan selv enkle belønninger som de klassiske gullstjernene på et ark være motiverende. Prøv å finne en løsning som både er fleksibel og styrker ønsket adferd.