Hvis du har problemer med å holde på urinen og kanskje ofte opplever uhell fordi du ikke rekker til toalettet i tide, kan det hende at du har urininkontinens. Urininkontinens forekommer hos mange eldre, fordi blæremuskelen svekkes, men unge mennesker kan også oppleve disse problemene.
Det finnes flere ulike tilstander som kan forårsake urininkontinens hos menn. Disse kan du lese mer om nedenfor, hvor du også finner gode råd om produkter som kan hjelpe menn med urininkontinens.
Nyttig informasjon om urininkontinens
Urininkontinens er når du ikke kan holde på urinen, noe som kan føre til ufrivillig vannlating eller urinlekkasje. Urininkontinens deles ofte inn i to typer: stressinkontinens og urgeinkontinens.
Stressinkontinens er når du lekker urin for eksempel når du ler, nyser, hoster eller under fysisk aktivitet. Noen er så heldige at de kan trene bort stressinkontinens gjennom bekkenbunnstrening. Alternativt kan man bruke absorberende eller oppsamlende produkter som kan samle opp urinen når du ikke klarer å holde igjen. Operasjon kan også være en mulig behandling.
Urgeinkontinens er når du ofte opplever en uimotståelig trang til å tisse, og det kan være vanskelig å rekke til toalettet i tide. Urgeinkontinens kan for noen lindres ved å justere drikkevanene og gjøre blæretrening. Noen synes også det hjelper å bruke absorberende eller oppsamlende produkter. Medisinsk behandling kan også være et alternativ.
Mulige årsaker til urininkontinens
Urininkontinens kan ramme alle, menn som kvinner, unge som gamle. Det finnes flere ting som kan ligge til grunn for urininkontinens, for eksempel:
Dårlige toalettvaner
- Går du ofte på toalettet for sikkerhets skyld, risikerer du å venne blæren til å tømmes, selv om den ikke er full. Dette kan føre til at blæren blir mindre, slik at du må på toalettet oftere.
- Ignorerer du ofte trangen til å tisse, kan blæren vokse seg stor og slapp, noe som gjør det vanskeligere å tømme den.
Økt trykk på bekkenbunnsmuskler og blære
- Blærens funksjon kan påvirkes av fødsel, forstoppelse, hosting, overvekt, operasjon, strålebehandlinger m.m. Medisiner kan også forårsake inkontinens.
Mulige løsninger for urininkontinens hos menn
Det finnes flere tiltak du kan prøve hvis du lider av urininkontinens:
- Drikk mellom 1,5–2 liter fordelt utover dagen. Forsøk å unngå mye væske etter kl. 18.00.
- Gå regelmessig på toalettet (ca. hver 3.–4. time).
- Ta deg god tid til å tømme blæren helt, men ikke sitt for lenge på toalettet.
- Styrk bekkenbunnsmuskulaturen gjennom knipeøvelser, slik at du lettere kan lukke urinrøret.
- Forsøk å unngå forstoppelse.
Rådene over er kun veiledende, og hvis de ikke fungerer for deg, bør du kanskje søke andre løsninger eller kontakte fastlegen din.
Produkter for urininkontinens
Mange menn — og kvinner for den saks skyld — blir tilbudt absorberende produkter, som for eksempel bleier, hvis de opplever urininkontinens. Denne løsningen er imidlertid ikke ideell for alle, da en del opplever det som nedverdigende og upraktisk å bruke bleie.
For menn finnes det imidlertid en annen god løsning for urininkontinens: et uridom. Et uridom ligner litt på et kondom som festes på penis. Ytterst på uridomet er det et hull hvor en slange er festet, som fører urinen ned i en urinpose. Uridomet kan altså diskré og enkelt samle opp urin fra penis direkte i en urinpose som kan festes rundt låret. Uridomer finnes i forskjellige lengder og størrelser, slik at du kan finne den rette varianten for deg og din kropp.
Hjelp ved urininkontinens
Hvis du har urininkontinens, enten du er mann eller kvinne, kan det være vanskelig å se en løsning på problemet. Heldigvis finnes det profesjonelle sykepleiere du kan rådføre deg med, for eksempel ved problemer med inkontinens — Coloplast Assistanse.
Coloplast Assistanse er et gratis, uforpliktende tilbud til blant annet personer med urininkontinens. Du kan kontakte dem både via e-post assistanse@coloplast.com og på telefonnummer 22 57 50 20, hvor du kan stille spørsmål, be om råd og få produktveiledninger og anbefalinger, for eksempel om Coloplasts uridomer.